Sådan blev jeg softwaretester – af testkonsulent Andreas Daugaard Lassen

Min rejse henimod at blive software tester begyndte for alvor i oktober 2020, da jeg startede som junior testkonsulent hos Key2Quality. Hos Key2Quality har jeg været igennem et grundigt oplæringsforløb med ugentlige én-til-én møder med min dygtige mentor samt løbende sparring med mine øvrige kollegaer; og jeg er blevet officielt certificeret i softwaretest med eksamener i ISTQB Foundation, ISTQB Agile Extension, ISTQB Acceptance Testing og UIPath RPA Developer Foundation.
Ny verden af nye termer…
På den anden side af dette er mit hoved nu fyldt med ord og termer som “Testdesign og testteknikker”, “Product Risk Analysis”, “Factory Acceptance Test, System Acceptance test og User Acceptance Test”, “Black-box og white-box”, “Funktionelle og non-funktionelle tests” – og mange, mange andre ord, som jeg ikke anede fandtes, før jeg startede.
De ord begynder nu så småt at gennemsyre min tankegang. Der går ikke ret lang tid, fra at jeg ser et system eller en tegning af en arbejdsgang, til at jeg begynder at tænke på, hvordan jeg kunne gribe en test an. På hvordan jeg sikrer, at alle muligheder og valg er dækket, eller om alle knapper og felter virker, som de skal.
… og testteknikker
Derfra strømmer tankerne videre, til hvordan jeg som softwaretester får udvalgt de rigtige testteknikker til at teste netop de scenarier, jeg sidder overfor. Teknikker som eksempelvis:
- Procescyklustest, som sikrer, at alle valgmuligheder og kombinationer testes, for eksempel i et bookingsystem hos en frisør.
- Ækvivalenspartitionering, som bruges når et givent scenarie indeholder datasæt i intervaller, der hver resulterer i forskellige udfald. Et eksempel kunne være en webshop, som tilbyder gratis fragt ved køb over 500,- kr. samt en gave, hvis købet overstiger 1.000,- kr. I så fald er intervallerne:
-
- 0 – 500 kr. = betalt fragt og ingen gave medsendt
- 501 – 1.000 kr. = gratis fragt og ingen gave medsendt
- større end 1.001 kr. = gratis fragt og gave medsendt
- Tilstandsovergangstest, som tester forskellige overgange fra stadier, for eksempel i en cykellygte, som både kan lyse kontinuerligt og blinke. Kan der skiftes mellem forskellige stadier (slukket, blinke, lyse) uafhængigt af forhenværende stadie? Eller kan man kun slukke lygten, når den blinker?
Min rolle som tester og min tilgang til test
Herudover begynder jeg så småt at tænke på, hvordan jeg bedst muligt kan udfylde min rolle som tester og indgå i samspillet mellem softwareleverandør og forretning (kunde).
Her er det vigtigt for mig at huske på, at ISTQB Certified Tester Foundation Level dikterer, at formålet med test ikke er at finde fejl – men at sikre kvalitet. Det må være ét af de vigtigste budskaber at tage med fra ISTQB-pensummet, fordi det lægger op til, at det gode samarbejde mellem udviklere, testere og forretningen har et fælles mål: nemlig god kvalitet!
Af testkonsulent Andreas Daugaard Lassen