Christian og familien i Nuuk

Christian tog arbejdet med til Grønland

sep 5, 2023 | Kladde

En rejse til Grønland havde i mange år været på ønskelisten for vores senior testkonsulent Christian Ottosen og hans familie. Så da chancen bød sig i efteråret 2022, og Christian fik mulighed for at kombinere orlov og virtuelt arbejde fra Grønland, valgte familien at forfølge drømmen. I denne rejseberetning fortæller Christian om familiens oplevelser på øen langt mod nord.

Drømmen om Grønland

Grønland har i mange år været en rejsedestination, som min familie har drømt om. Drømmen var ikke bare et par ugers ferie på Grønland, men snarere at prøve at bo der i en længere periode for rigtigt at kunne opleve, hvad det vil sige at være i Grønland.

Så da min hustru, Heidi, i efteråret 2022 fandt et stillingsopslag som tandlægevikar i Grønland, valgte vi at forfølge drømmen. Det grønlandske sundhedsvæsen tilbød hende et tre måneders vikariat, og de tilbød også at hjælpe os med at finde en bolig. Heidi havde på det tidspunkt et vikariat, som skulle udløbe den 31. december 2022 – ligesom den kontrakt, jeg selv havde for en kunde hos Key2Quality. Så mere perfekt kunne timingen næsten ikke have været.

Mulighed for orlov

Sammen med min chef hos Key2Quality, Margit, fandt jeg en løsning, der gav mig mulighed for en blanding af orlov og virtuelt arbejde fra Grønland. På den måde var det muligt for mig både at arbejde og samtidig passe vores to drenge, mens Heidi passede sit grønlandske tandlægevikariat.

Inden vi så os om sad min familie den 2. januar 2023 i en flyver på vej mod Nuuk i Grønland, og planen var sat: To måneders orlov og én måneds virtuelt arbejde – forhåbentlig fra et skrivebord, som jeg kunne låne et sted i byen.

Første møde med kulden

Allerede da vi steg ud af flyveren i Kangerlussuaqs internationale lufthavn i Grønland og blev ramt af -32 graders kulde, fik vi en øjenåbner for, hvad vi havde i vente i forhold til klimaet. Heldigvis var hele familien veludstyret til at kunne være ude i kulden, og udover et par storme med chillfactor på knap -40 grader, vænnede vi os hurtigt til -15 til -20 grader.

Christian og familien i Nuuk

Christian og familien i Nuuk.

 

Masser af trappetræning

Heidi faldt hurtigt til hos Landstandplejen, og hun vænnede sig også til, at den 30 minutter lange gåtur til og fra arbejde bestod i en del trappetræning. På ruten mellem Nuuk bymidte og bydelen Nuussuaq, var to sæt trapper: et sæt med 80 trin og et sæt med 240; for at komme til og fra klinikken måtte hun gå ad begge trapper.

Noget helt særligt ved at bo på en stor klippeø er, at man ikke bare lige graver ud og laver flade stier, da det kan være utrolig dyrt, kræve sprængninger eller bare være umuligt. I stedet bygger grønlænderne trapper, der gør det muligt at komme over klipperne og dermed bevæge sig rundt imellem gader og bydele. Bevæger man sig rundt i Nuuk, vil man derfor se, at rigtige mange fritliggende huse netop har sådanne trapper, der forbinder huset med gaden.

Den helt uundværlige kælk

De første to måneder i Nuuk var jeg på orlov og hjemmegående med mine drenge. Vi tog på daglige udflugter, og på godt halvanden måned lykkedes det os at slide en kælk op. Den opslidte kælken blev dog hurtigt erstattet med en ny, for som det primære transportmiddel var kælken umulig at undvære.

Kælken var altså vores primære transportmiddel på de kortere ture, hvor mine to drenge kunne sidde, mens vi trak dem mod vores destination. For de længere har Nuuk et fremragende bussystem og enormt mange taxaer. Vi var så heldige at bo i midten af Nuuk, så næsten alt var indenfor gåafstand med kælken. Kun når vi skulle i svømmehallen, kælke i skisportsområdet eller en tur til Verdens Ende, havde vi brug for bus eller taxa.

Det særlige ved Grønland

Grønland kan bare noget helt særligt, især i vinterhalvåret. Hvor Danmark primært er fladt og fyldt med græs og træer, er Grønland fyldt med rå klipper, vand og masser af sne. Selv i Nuuk, Grønlands hovedstad med 19.000 indbyggere, skal man ikke gå mange minutter, før man enten har udsigt til vand eller går tur i klipperne.

Grønland er smuk, og selv hvis du ikke kommer andre steder hen end Nuuk, så er udsigten til den omkringliggende natur helt fantastisk. Og så kan du opleve det vildeste nordlys deroppe! Det er noget, som ikke kan beskrives med ord – eller billeder for den sags skyld – det er noget helt særligt at opleve det i virkeligheden.

Vi tog ud at sejle ad flere omgange, og det kan klart anbefales at se Grønland fra vandsiden, og helt sikkert også at komme ud og se en bygd. Vi tog bl.a. med Nuuk Water Taxa til Bjørneøen, hvor vi gik en tur i Qoornoq. Qoornoq er en nedlagt bygd, fra da den danske regering i 1972 tvangsflyttede beboere til større byer. Qoornoq havde dengang en torskefabrik og masser af liv, men i dag består den primært af sommerhuse og et børnehjem samt et lille museum på loftet af kirken. Alt sammen et besøg værd, hvis du vil have et lille indblik i, hvordan en lille bygd så ud i gamle dage, se noget natur og ikke mindst lære mere om Grønlands historie.

På tur i Qoornoq.

 

Samarbejdet med KIMIK iT

Det var planen for den tredje måned, at jeg ville finde et skrivebord på et kontor i Nuuk, som jeg kunne arbejde fra. Inden vi tog afsted, havde jeg lavet en hel del research, for at finde ud af hvad mine muligheder var, men desværre nåede jeg ikke at finde en løsning inden afgang. Så da vi fik internet i lejligheden, genoptog jeg min søgen efter et sted at arbejde fra. Planen var egentlig bare at låne eller leje et skrivebord, men da muligheden bød sig for at arbejde hos et lokalt software-konsulenthus, slog jeg til. Jeg havde henvendt mig til KIMIK iT, men var desværre endt i deres spamfilter – hvilket jeg sikkert også var hos mange andre. Heldigvis blev min e-mail opdaget, og i løbet af januar og februar fik vi aftalt et samarbejde. I marts måned kunne jeg derfor sidde på deres kontor og delvist arbejde remote med egne opgaver, delvist hjælpe KIMIK iT med deres ønske om en agil transformation – alt imens drengene blev passet af mine svigerforældre, som i mellemtiden var kommet op for at besøge os og opleve Grønland.

Det blev starten på et spændende og givende samarbejde, hvor jeg både fik et indblik i KIMIK iT som virksomhed, men også i den grønlandske skattestyrelse som kunde. Samarbejdet med KIMIK iT fortsatte endda efter min hjemkomst til Danmark, da IT-virksomheden udover kontoret i Nuuk også har et kontor i Viby J.

Kaffemik og socialt samvær

Med styr på job til både Heidi og mig selv samt pasning af vores drenge blev marts måned det tætteste vi kom på at være bosiddende og arbejdende i Grønland. Vi lærte en masse mennesker at kende gennem arbejdet – så mange at vi fik mulighed for at deltage i hele to omgange kaffemik og endda afholde et selv. ”Kaffemik” er ligesom et ”åbent hus”, hvor gæster inviteres til at dukke op i et tidsinterval og bliver budt på kaffe, mad og kage. Den oprindelige uskrevne regel for en kaffemik er, at man bliver hængende, i den tid det tager at drikke to kopper kaffe. Derefter tager man hjem og giver plads til de næste gæster. Kaffemik er en super måde at være social på, uden at det skal være stort, formelt og fylde en hel dag i kalenderen, og så holdes det ofte for at fejre en begivenhed, f.eks. en fødselsdag. Kaffemik er desuden en super mulighed for at smage noget lokal mad uden at skulle forbi en restaurant.

Turen til Ilulissat

De tre måneder vi havde planlagt i Nuuk fløj afsted, og før vi vidste af det, var det slut. Vores grønlandseventyr var næsten forbi, men heldigvis havde vi planlagt fem dages ferie, inden vi vendte hjem til Danmark. Turen gik til Ilulissat, Grønlands tredjestørste by, og nok den mest besøgte by af turister. Selvom Ilulissat også er en grønlandsk storby, er den væsentligt anderledes end Nuuk. Den første og mest åbenlyse forskel, man oplever, når man tager fra Nuuk til Ilulissat, er det store antal isbjerge, der flyder igennem Diskobugten. Udsigten til de mange isbjerge, der stille og roligt sejler forbi, er noget helt særligt – og var én af de oplevelser, vi havde på listen for vores rejse til Grønland. Vi havde derfor også booket en sejltur med en lille isbryder, som gjorde det muligt for os at komme helt tæt på isbjergene, og som bare gjorde hele oplevelsen endnu større.

Hundeslæden har vi til gode

På listen var der nu kun tre ting tilbage: hundeslæde, snescooter og vandretur i naturen med udsigt til indlandsisen. Desværre var ingen af tingene noget, vi måtte tage vores børn med til, så Heidi og jeg valgte hver vores oplevelse, som vi tog alene afsted på. Heidi tog vandreturen og fik gået på dele af UNESCO Verdensarvområdet med snesko. Selv tog jeg på en fantastisk snescootertur 20 km ind mod indlandisen. Hundeslæden må vi have til gode, og det er i virkeligheden en god undskyldning for at tage tilbage igen i fremtiden, for vi er bestemt ikke færdige med Grønland.

 

 

 

 

 

Få besked, når vi har nye blogindlæg eller nyt om kurser

*Påkrævet felt

Relaterede blogindlæg:

Vi støtter Børnetelefonen

Vi støtter Børnetelefonen

​”Traditionen tro” donerer vi hvert år 2% af vores overskud til et velgørende formål. Det er medarbejderne i Key2Quality, der i fællesskab beslutter, hvilken god sag der skal have en del af virksomhedens overskud. Sidste år donerede vi til Landsforeningen Autisme, og i år har vi valgt at støtte Børnetelefonen.

En lille arbejdsplads med stor rummelighed

En lille arbejdsplads med stor rummelighed

Lone er vores blæksprutte og hyggetante. Hun er altid glad og smilende, når hun møder ind på kontoret. – En rigtig humørspreder, som sørger for, at alle har det godt, og at det hele ikke bliver for alvorligt. Og så er hun lige så passioneret omkring test som alle os andre. Eller det har hun i hvert fald været. Udadtil er Lone en rigtig K2Q’er. Men Lone ikke er ansat under helt de samme forudsætninger som os andre, da hun er ansat i en fleksstilling.

Key2Quality hjælper uddannelsesinstitutioner på vej med test

Key2Quality hjælper uddannelsesinstitutioner på vej med test

Hos Key2Quality vil vi gerne hjælpe de uddannelsesinstitutioner på vej, som viser interesse for test og overvejer at oprette det som fag. Derfor var vi glade for at få muligheden for at afholde et seminar om test for AspIT – en IT-uddannelse for unge og voksne med ASF (autismespektrum-forstyrrelse).

Key2Quality donerer 15.000 kr. til Landsforeningen Autisme

Key2Quality donerer 15.000 kr. til Landsforeningen Autisme

Glædelig jul til kunder, samarbejdspartnere og alle jer andre! I stedet for at køre rundt med julegaver til vores kunders næsten tomme kontorer, har vi i år valgt at donere 15.000 kr. til Landsforeningen Autisme. Det er 2% af vores første leveårs overskud samt lidt ekstra, som vi putter oveni…